Vierailupäivien agenda

7.10. 14.40-16.00 Tutkimusryhmän ja koulutusohjelman esittely, labratiloihin tutustuminen

Diat
13.10. 14.40-16.00 Omakotitalon aurinkovoimalan mallintaminen ja simulointi

PV*Sol lunttilappu, kulutusdata
27.10. 14.40-16.00 Laboratorioharjoitukset, DES Lab*

 

Ennakkotehtävät

1.) Aurinkovoimalan simulointi (13.10. mennessä)

1.) Selvitä yhdessä vanhempiesi kanssa paljonko kotisi ostosähkön hinta (€/kWh) on kokonaisuudessaan (energiamaksu+siirtomaksu+sähkövero). Tämä käy ilmi sähkölaskuista. Selvittäkää samalla miten kuluttamanne sähkö on tuotettu.

2.) Tutustu tyypilliseen omakotitalon aurinvoimalan toimintaperiaatteeseen ja komponentteihin oppikirjasi tai internetlähteiden avulla (vaikkapa salolaisen aurinkopaneelivalmistajan sivut).

3.) Tutustu PV*Sol simulointiohjelmaan oheisen videon avulla.

Vapaaehtoiset lisätehtävät

1.) PV*Solista saa ladattua ilmaisen 30 päivän kokeiluversion. Lataa ja asenna se koneellesi. Tutustu ohjelmaan katsomasi videon ja muiden youtube-tutoriaalien avulla. Yritä toistaa perässä.

2.) Halutessasi voit käyttää 13.10. simuloinnissa pohjana kotitaloasi/muuta tuttua omakotitaloa. Jotta simulointi olisi mahdollisimman tarkka, tulee käyttää todellista sähkönkulutusdataa. Lataa sähkönkulutustiedot csv/excel -muodossa viime vuodelta energiayhtiön nettisivuilta. Datan tulee olla tunnin tarkkuudella ja rivejä tulee siten 8760 kpl. Muotoile tiedostoa siten, että tiedostossa on vain tuntitason kulutustiedot kWh-muodossa ilman yksiköitä, päivämääriä tai kellonaikoja. PV*Solin hyväksymä tiedosto näyttää tältä.

2.) DES Lab* laboratorioharjoitukset (27.10. mennessä)

Tehtävänanto